VELKOMMEN TIL AMLOU | EST. 2014 | DENMARK - MOROCCO | GRATIS FRAGT VED KØB FOR OVER 490 DKK I HELE EU

Forskellige teknikker | Amlou

Hvor skal du bruge et løstknyttet tæppe, og hvor skal du bruge et vævet tæppe...

Oprindeligt har der været forskel på formålet med tæpperne og dermed også på knytteteknikken. Hvis tæpperne knyttes med store løse løkker, så har de oprindeligt været brugt til at slynge om sig og holde sig varm på, hvorimod de vævede tæpper eller fastknyttede tæpper har været brugt til at sidde på. 

Historisk set kan knytteteknikken spores tilbage til 1500 f.v.t, og det er stadig den samme metode, som anvendes, og derfor er de håndlavede tæpper forbundet med høj kvalitet og en lang levetid, da hele humlen med fremstillingen er, at tæpperne skal kunne holde til at blive brugt.

Vi anbefaler, at man bruger løst knyttede tæpper på steder, hvor der ikke er så meget færdsel. De egner sig godt som dekorative gulvstykker i eksempelvis stue og soveværelse, hvor man barfodet eller strømpesokkeklædt svinger fødderne ud på det bløde og lune underlag. De vævede tæpper er derimod både funktionelle og anvendelige i færdselsårer som køkken og gang og under spiseborde, da de er helt flade og derfor ikke kommer i karambolage med døre, bord- og stoleben.

Tæpperne rummer mangeartede fortællinger og derfor vælger flere også at benytte tæpperne, som det stykke kunsthåndværk det også er, og hænger dem op til beskuelse og beundring. For dem som kender symbolerne er det ikke blot et smukt stykke håndværk, men også en unik historie som kan ’læses’.

Generelt er der stor nysgerrighed og interesse for ægte tæpper, men samtidig også en forankret forestilling om, at tæpperne er besværlige at holde. Den antagelse vil vi gerne mane til jorden, for uanset knytteteknik, så skal tæpperne blot luftes og bankes. Vi anbefaler ikke støvsugning af løst knyttede tæpper, men vævede og fastknyttede tæpper kan godt tåle støvsugning. Tæpperne er ikke sarte klædningsstykker, som ikke tåler anvendelse, da de er knyttet af stærke Amazigh kvinderne, som er vant til barske omgivelser, så tæpperne er selvfølgelig også knyttet til at kunne modstå vind og vejr.

I Marokko fjerner kvinderne pletter ved vaske tæppet med sæbe og lægge det til tørre i solskin, og tæppet skal ligge i solen til det er knastørt, så den metodik er vanskelig at praktisere i DK. Vi foreslår i stedet, at pletfjernelse udføres hos en autoriseret tæpperenser, så tæppet behandles korrekt og bevarer sin originale form og dermed også værdi. Patina og brugstegn er ikke lig værdiforringelse, da velbevarede gamle tæpper, også kaldet vintagetæpper, bliver mere værd jo ældre de bliver, og årsagen dertil er, at det dygtige håndværk er ensbetydende med kvalitet.

Kommenter gerne (alle felter skal udfyldes)

Kommentarer vil blive gennemgået, før de bliver synlige