kharita

I 2018 handler det om at turde…

…at skille sig ud og personliggøre sit hjem ved at vælge anderledes og specielle komponenter, som kun findes i et begrænset antal. Der er lagt op til at mikse stilarter, farver, materialer og mønstre og dermed at skabe sin helt egen stil.

Vi går fra det minimalistiske nordiske univers til et mere sydlandsk inspireret med stærkere farver, hvor de kolde nuancer udskiftes med en brun farveskala på både møbler og tæpper. Især brændte farver som rust, jord og terracotta og mørkere farver fra naturen skal skabe hygge og varme i boligen. Nuancerne varierer, og der kombineres gerne med årets trendy dybblå og lilla. De mørke farver kan bruges på store flader, for at forvandle et rum til en hyggelig hule eller på mindre elementer, såsom møbler og vævede tæpper, for at skabe dybde og effekt ud over det personlige præg.

Swiper-tidsalderen får os til at hige efter det naturlige, sanselige og taktile, det vi kan føle og røre ved, og det må gerne fremstå finurligt og uperfekt, da det derved får sin ægthed.

Budskabet er vær ikke bange for at blande farver, mønstre og strukturer i dit hjem, for jo mere personligt og autentisk des bedre.

Hvor skal du bruge et løst knyttet tæppe og hvor skal du bruge et vævet tæppe

Oprindeligt har der været forskel på formålet med tæpperne og dermed også på knytteteknikken. Hvis tæpperne knyttes med store løse løkker, så har de oprindeligt været brugt til at slynge om sig og holde sig varm på, hvorimod de vævede tæpper eller fastknyttede tæpper har været brugt til at sidde på.

Historisk set kan knytteteknikken spores tilbage til 1500 f.v.t, og det er stadig den samme metode, som anvendes, og derfor er de håndlavede tæpper forbundet med høj kvalitet og en lang levetid, da hele humlen med fremstillingen er, at tæpperne skal kunne holde til at blive brugt.

Vi anbefaler, at man bruger løst knyttede tæpper på steder, hvor der ikke er så meget færdsel. De egner sig godt som dekorative gulvstykker i eksempelvis stue og soveværelse, hvor man barfodet eller strømpesokkeklædt svinger fødderne ud på det bløde og lune underlag. De vævede tæpper er derimod både funktionelle og anvendelige i færdselsårer som køkken og gang og under spiseborde, da de er helt flade og derfor ikke kommer i karambolage med døre, bord- og stoleben.

Tæpperne rummer mangeartede fortællinger og derfor vælger flere også at benytte tæpperne, som det stykke kunsthåndværk det også er, og hænger dem op til beskuelse og beundring. For dem som kender symbolerne er det ikke blot et smukt stykke håndværk, men også en unik historie som kan ’læses’.

Generelt er der stor nysgerrighed og interesse for ægte tæpper, men samtidig også en forankret forestilling om, at tæpperne er besværlige at holde. Den antagelse vil vi gerne mane til jorden, for uanset knytteteknik, så skal tæpperne blot luftes og bankes. Vi anbefaler ikke støvsugning af løst knyttede tæpper, men vævede og fastknyttede tæpper kan godt tåle støvsugning. Tæpperne er ikke sarte klædningsstykker, som ikke tåler anvendelse, da de er knyttet af stærke Amazigh kvinderne, som er vant til barske omgivelser, så tæpperne er selvfølgelig også knyttet til at kunne modstå vind og vejr.

I Marokko fjerner kvinderne pletter ved vaske tæppet med sæbe og lægge det til tørre i solskin, og tæppet skal ligge i solen til det er knastørt, så den metodik er vanskelig at praktisere i DK. Vi foreslår i stedet, at pletfjernelse udføres hos en autoriseret tæpperenser, så tæppet behandles korrekt og bevarer sin originale form og dermed også værdi. Patina og brugstegn er ikke lig værdiforringelse, da velbevarede gamle tæpper, også kaldet vintagetæpper, stiger i værdi / bliver mere værd jo ældre de bliver, og årsagen dertil er, at det dygtige håndværk er ensbetydende med kvalitet.

Se her: Vævet tæppe - Knyttet tæppe

Åbn dit påskeæg fra Amlou

Nu er vi ved højtiden, hvor æggejagten går ind, og ligesom det børnevenlige chokoladeæg lover, så kan vi også opfylde hele 3 ting - dem som jeg forbinder med påsken, som er gul og lun og dufter af lam. 

Det gule findes i vores tæpper, og farven symboliserer lykke og lys. Farven fremkommer ved at trække farvestoffet ud af safrantråde og derefter indfarve ulden inden knytningen påbegyndes. Gul er en klassisk anvendt farve, da den indgår i Amazigh folkets flag og derfor også i deres tæpper.  Det lune er at svøbe sig ind i Amlous naturlige og sunde tekstiler. Om det er et tæppe dine pusselanker skryder henover, en puf du hviler dine lægge på, eller om det er bløde futter af lammeskind, du indhyller dine fødder i, så vil du føle de bløde kærtegn under dine såler, og du fornemmer straks den ægte odeur af fritgående lam. Ren magi – 3 ønsker opfyldt. 

Men hvad er dine ønsker?

Det klassiske tæppe, eller det mere vovede farverige, som er komponeret med et væld af symboler? Måske endda et mix, hvor autencitet og funktionalitet flyder sammen til en æstetisk helhed. 

Dét er ånden i Amlou – at skabe sig et unikt hjem med sjæl og historie, i harmoni med naturen. 

Hvis du også har skabertrang, så giver Amlou dig mulighed for at designe dit eget tæppe, så det får det udtryk, som du ønsker. Du vælger selv størrelse, farver og symboler, som du kan lide, og som passer ind i dit hjem. Det er en helt unik chance for at skabe dit eget, som ingen andre har, og vi kan tilbyde dig denne særlige service, da vi arbejder tæt sammen med kooperativet i Marokko. Prisen er fast pr. m2, så der kommer ingen uhyggelige ekstra opkrævninger. Tag et kig på design dit eget tæppe, hvis du er blevet nysgerrig og kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål –det er helt uforpligtende.